2022-03-01 13:57:08• hírek • Szatmár.ro

Választási kisokos: minden infó egy helyen

Tájékoztató a magyar országgyűlési választásról és országos népszavazásról a Romániában élő magyar állampolgárok részére.

I. A magyarországi lakcímmel NEM rendelkező magyar állampolgárok:

Amennyiben élni szeretnének szavazati jogukkal, kérniük kell a központi (választói) névjegyzékbe történő felvételüket.

A névjegyzékbe vételi – regisztrációs – kérelemnek legkésőbb 2022. március 9-én 16 óráig kell beérkeznie a Nemzeti Választási Irodához.

Aki korábban már kérte a felvételét a névjegyzékbe, annak nem kell újra regisztrálnia!

A kérelem előterjeszthető elektronikusan a www.valasztas.hu weboldalon, vagy megküldhető postai úton (Nemzeti Választási Iroda, Budapest 1854, Magyarország). A nyomtatvány kitöltéséhez segítség kérhető Magyarország romániai külképviseletén (KOLOZSVÁRI FŐKONZULÁTUS vagy CSÍKSZEREDAI FŐKONZULÁTUS vagy BUKARESTI NAGYKÖVETSÉG) is.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok a névjegyzékbe vételt követően levélben szavazhatnak. A választópolgárnak a névjegyzékbe vételi kérelemben kell nyilatkoznia arról, hogy hová kéri a szavazási levélcsomag kézbesítését. A szavazási levélcsomag kézbesítése kérhető saját postacímre, Magyarország romániai külképviseletére (KOLOZSVÁRI FŐKONZULÁTUS, CSÍKSZEREDAI FŐKONZULÁTUS vagy BUKARESTI NAGYKÖVETSÉG) vagy bármely más országban működő külképviseletére, vagy Magyarországon a kijelölt települések polgármesteri hivatalában működő helyi választási irodába.

A SZAVAZÁSI LEVÉLCSOMAG ÁTVEHETŐ kizárólag a választópolgár által előzetesen megjelölt helyszínen és módon:


 

A szavazási levélcsomag személyes átvétele során a választópolgár személyazonosságát érvényes (magyar vagy román) személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel köteles igazolni. Amennyiben a román személyazonosító okmányon és az átvételi jegyzéken szereplő személyes adatok eltérnek, úgy az eltérés tisztázása érdekében további dokumentumok (lakcímkártya, honosítási okirat) bemutatása válhat szükségessé.

A szavazatot tartalmazó VÁLASZBORÍTÉK LEADÁSA történhet:



II. A magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok: személyesen szavazhatnak a magyarországi lakóhelyük szerint kijelölt szavazókörben.

Ha a szavazás napján külföldön tartózkodik, és Magyarország valamelyik külképviseletén szeretne szavazni, legkésőbb 2022. március 25-én 16 óráig kérnie kell a külképviseleti névjegyzékbe vételt a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodától a www.valasztas.hu oldalon keresztül. A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik jelentkeztek a külképviseleti szavazásra, a kiválasztott romániai külképviseleten 2022. április 3-án, vasárnap (6 és 19 óra között) adhatják le szavazatukat kizárólag személyesen, a külképviseleten kijelölt szavazóhelyiségben. A szavazás feltétele, hogy személyazonosságukat igazolják a következő, magyar hatóság által kiállított érvényes igazolványok valamelyikének bemutatásával: személyazonosító igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: